Bölöni Csaba

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincső, Kerka
05:16 20:37

Holnap
Kristóf, Jakab, Zsaklin
napja lesz.
QR-Code dieser Seite

 

A discord online kommunikációs alkalmazás használata lépésről lépésre

 

 


 

 

Az elmúlt hetekben sok vállalkozás tért át online kommunikációra. Eszközökben, alkalmazásokban nincs hiány, mindenki próbálja megtalálni a számára legmegfelelőbbet. Az eligazodásban szeretnénk segíteni azzal, hogy számos online kommunikációs eszközt bemutatunk nektek. Most Tóth Tamást a kidsnews.hu diákszerkesztőjét, a BME elsőéves hallgatóját kértük meg, hogy segítsen nekünk a gémer közösségek egyik kedvenc csevegő platformját megismerni, amelyről könnyedén szervezhetjük virtuális üzleti megbeszéléseinket mi magunk is.

A Discord, egy VoIP (Voice-over-Internet Protocol) alkalmazás, ami a fiatalok és gémer közösségek igényeinek megfelelően lett specializálva és kifejlesztve, ezáltal lehetőséget nyújt a kommunikációra a felhasználók között. A készítők azt a szempontot vették figyelembe a tervezés során, hogy a nagy gépigényű alkalmazások (jelen esetben játékok) futtatásával egyidejűleg működőképes alkalmazást hozzanak létre, úgy, hogy az a gép erőforrásait ne használja feleslegesen. Ez a cél sikerült nekik, így jött létre a Discord. Megjelenése 2015-re datálható, de sokáig próbaverzióként üzemelt, majd 2019-ben jelent meg az első stabil verziója. Bár a Discord elsősorban a gémer közösségek számára készült, de az egyszerű kezelhetősége miatt az idő múlásával túlnőtt önmagán, így a jelenlegi formája nem zárja ki más egyéb csoportok általi felhasználást sem.

Miért preferáljuk mi fiatalok ennek az alkalmazásnak a használatát:

 • Ingyenes
 • Egyszerű beüzemelés és használat
 • Szöveges-, képi-, videó- és hangkommunikációra is képes
 • Kisebb méretű fájlok átvitelét is biztosítja
 • Felhasználási célunknak megfelelően személyre szabható
 • Windows/Android/IOS/Linux rendszerekre valamint Apple Mac-re egyaránt elérhető
 • Moderálható közösségi tér létrehozására nyújt lehetőséget
 • Az ingyenes verzió esetleges kevéssé válása esetén potom összegért bővíthető

A funkciói miatt számos területen helyt tud állni, akár egy vállalat működtetésében fontos kommunikációs platformként üzemelhet. Könnyű kezelhetősége és funkciói megadják a lehetőséget, hogy a munkatársak megtarthassák értekezleteiket, létrehozhassanak külön szobákat egyes projektekhez vagy az eszközök kijelzőinek streamelésével bemutathassák egymásnak munkáikat.

Ez az oktatásban is igen hasznos tud lenni, hiszen a tananyagok feltöltésével, a folyamatos hang és szöveges kommunikációval az alkalmazás megkönnyítheti a diákok és a tanár munkáját is.

Telepítés

Az alkalmazás telepítőit elsősorban a hivatalos honlap alábbi linkjén tudjuk elérni: https://discordapp.com/download

Image 2

A link elnavigál a fenti oldalra, itt kiválaszthatjuk a preferált rendszert, melyen a telepítést el szeretnénk végezni. Fontos megjegyezni, hogy a Discord Android, illetve IOS rendszerekre való telepítése sokkal egyszerűbb, ha az Android esetében a Play Áruházat, IOS esetén pedig az AppStore-t használjuk és nem a böngészőből töltjük le a fájlokat.

A nagyobb operációs rendszereken a telepítés azonos lépéseket igényel:

 • Kiválasztjuk a kívánt platformot.
 • A „Letöltés most” gombra kattintunk.
 • Megnyitjuk a letöltött fájlt.
Image 3
 • Válasszuk ki a magyar nyelvet.
 • Majd kövessük a telepítő utasításait.

Az alkalmazás használatához szükségünk van egy felhasználói fiókra, melyet a https://discordapp.com/register linken készíthetünk. Egy felhasználónevet, egy e-mail címet, illetve egy jelszót kell megadnunk és máris használatba vehetjük az alkalmazást. Abban az esetben, ha nem szeretnénk letölteni az alkalmazást, használhatjuk akár a böngészőnkből is: https://discordapp.com/login

A felhasználói interfész

Image 4

Az alkalmazás megnyitása után a következő felület fogadja a felhasználót. Az első sorban van lehetőségünk arra, hogy felvegyük a kapcsolatot barátainkkal. A kereső mezőbe adjuk meg barátunk nevét illetve egyedi azonosítóját az alábbi minta szerint:

Image 5

Amennyiben az ismerősünk elfogadta a barát felkérést máris kezdődhet a csevegés.

Image 6

A csevegés felett jobb oldalt található sáv többek között segítséget nyújt a megfelelő kommunikációs forma kiválasztásában.

Image 8

Balról jobbra a következő funkciókat érhetjük el:

 • Hanghívás indítása
 • Videóhívás indítása
 • Kitűzővel megjelölt üzenetek megjelenítése
 • Más ismerős hozzáadása a csevegéshez
 • Keresés az üzenetek között
 • Megemlítések megtekintése
 • Hivatalos súgó oldal megnyitása

A szerverek

Az alkalmazás másik nagy előnye és funkciója, hogy úgynevezett szervereket tudunk készíteni. A szervereket egyszerűen úgy lehet leírni, mint egy nagy chat szoba, melyben több kisebb chatszobát, vagyis csatornát tudunk létrehozni, a témaköröknek, csoportoknak és kommunikációnak megfelelően. A szervernek mindig van tulajdonosa, ő minden joggal bír. A tulajdonoson kívül különböző rangokat adhatunk a felhasználóknak, például moderátorokat nevezhetünk ki.

Két lehetőségünk van, létre tudunk hozni egy saját szervert, illetve csatlakozni is tudunk egy már meglévőhöz. A csatlakozás a bal oldali menüsáv alsó nagyító ikonjára történő kattintás után érhető el, ebben a menüben a nyílt szerverek találhatóak, általában játék kategóriák szerint bontva. Amennyiben saját szervert szeretnénk létrehozni, válasszuk a „+” ikont.

Image 10

Ha ismerősünk által készített szerverhez akarunk csatlakozni, akkor szükségünk lesz egy direktlink meghívóra, melyet ő generálhat a saját szerverén, ezt bemásolva máris be tudunk lépni. Amennyiben saját szervert szeretnénk készíteni, a következő felület fogad minket.

Image 11

A saját szerver létrehozásánál nincs más dolgunk, mint adni egy szerver nevet és igény szerint beállítani egy szerver képet.

Ha ezeket megtettük, létrehozhatjuk első szerverünket. Innentől kezdve nincs más dolgunk, minthogy személyre szabjuk a saját igényeink szerint. Bal oldalt a szerverünk neve mellett egy kis lenyíló menüsáv rejtőzik, aminek a segítségével ezeket a változtatásokat megtehetjük. A ’Server Boost’ menüpont alatt prémium lehetőségeket érhetünk el, mellyel támogatjuk az ingyenes alkalmazás fejlesztőit, valamint felturbózhatjuk a saját szerverünket. Olyan extrákat nyithatunk meg potom összegért, mint például gyorsabb hangátviteli sebesség, egyedi meghívó, több emoji, nagyobb feltöltési korlát és még sok más egyéb hasznos funkció. Meghívhatunk személyeket, létrehozhatunk hang, illetve szöveges csatornákat, különböző kategóriákra bonthatjuk a szerveren lévő csatornákat, értesítési és Adatvédelmi beállításokat végezhetünk.

Image 12

A Szerver beállítások menüpont alatt érjük el azokat a beállításokat, melyek a szerver szempontjából a legfontosabbak, ezeket a beállításokat csak a tulajdonos változtathatja meg. Lehetőségünk van az Alap beállítások megváltoztatására, Rangok kiosztására, akár egyedi emotikon készleteket is készíthetünk és még sok más egyébre is lehetősége van a tulajdonosnak.

Image 13

Az alkalmazás lehetőséget is kínál a már említett élő közvetítésre is. A live ikonját, a server menüsáv alsó szekciójában találjuk.

Image 14

A live indítása előtt ki tudjuk választani a megosztani kívánt felületet, lehetőség van arra, hogy mindent lássanak a nézők amit épp csinálunk, vagy csak egyes alkalmazásokat.

 

Főbb funkciói:

 • Azonnali üzenetküldés, videó- és képmegosztás
 • Valósidejű értesítések
 • Nyilvános és privát közösségi csatornák
 • Privát üzenetküldés
 • Több szerver kezelés egyetlen kliensből

Használata:

1. Regisztráció a Discord oldalán.

2. Csatlakozás https://discord.gg/vSuAHBN szerveréhez.

Klikkelj a KKV oldalsávjában található, Kereskedj Velünk pont alatti piros feliratra.

3. Csatlakozás után bal oldalt láthatod a szobák listáját, melyek közül a “#” jelzésűek a chatelésre, a hangszóróval ellátottak pedig az élőszóban történő beszélgetésre alkalmasak. A lakat ikon olyan lezárt szobákat jelöl, amit csak az adminisztrátorok engedélyével látogathatsz.

A különböző szobák között kattintással tudsz váltani. Ahol olyan üzenetek jelentek meg, amiket utolsó látogatásod óta nem láttál, azokat világosabb színnel jelöli a program.

Alap esetben minden egyes Discord üzenetről élő értesítést fogsz kapni, amik telefonon a felső kijelzősávban, számítógépen pedig a jobb alsó sarokban, egy kis felbukkanó ablak formájában fognak előtted megjelenni. Ha úgy érzed zavaróan sok üzeneted érkezik, lenémíthatod a szobákat. Ehhez a jobb egérgombbal kell rájuk klikkelned és kiválasztanod a Mute (némítás) menüpontot. Ha böngészőből használod a programot, csak addig fogsz értesítéseket kapni, amíg a böngészőablak is nyitva van (de ez futhat akár a háttérben is).

A felhasználók listáját jobb oldalt találhatod. Ha alapból nem látnád őket, akkor a jobb felső sarokban lévő figurákra klikkelve hozhatod őket elő. Ha szeretnél valakinek privát üzenetet küldeni, ebből a listából kell kikeresned az illető nevét.

A hang alapú chateléshez mikrofonra vagy headset-re lesz szükséged. Ha belépsz egy ilyen csatornára, a telefonkagyló alatt lévő “X” jelre kattintva hagyhatod el a szobát.

Alap esetben a szobák többsége bárki számára hozzáférhető, de a kereskedési tippekkel foglalkozó csatornákhoz csak az előfizetési díj átutalása után lehet hozzáférést szerezni. Ehhez a vásárlási folyamat során, vagy azt követően emailben kell megadnod nekünk a Discord felhasználó nevedet. Ezt a bal alsó sarokban, a fogaskerék ikonra kattintva előbukkanó ablakban találhatod meg.

Fontos, hogy a felhasználónév nem csupán a regisztrációkor megadott becenévből áll. Ennek része az azt követő négy darab véletlenszerű számjegy is. A formátum tehát így néz ki:

 


 

A Discord beüzemelése

Discord egy tökéletes szöveges- és hangalapú chat program, ami elsősorban játékosoknak lett kitalálva, de egyre több más, játékoktól független közösség is használja a közös kommunikációra. Modernebb, mint a TeamSpeak, de a bug-os, rossz hangminőségű Skype-ot is bőven pótolja.

A Discord-nak világszerte vannak központi szerverei (közép-európai is), ezért nem kell sajátot futtatni a használatához, mint a TS-nél. Ingyenesen akárhány csoportot, és azon belül szöveges- és hangcsatornát tudsz létre lehet hozni, vagy csatlakozhatunk a meglévőkhöz. Mindez kifinomult jogosultság-rendszerrel párosul, ami ideálissá teszi, hogy akár nagyobb csoportokat is kezelni lehessen.

Egyáltalán nem bonyolult program, de új felhasználóként meg kell szokni a felületét. Az első lépések a következők...


1. Regisztrálj egy nicket ezen a linken:

Fontos! Email-es visszaigazolás szükséges ahhoz, hogy a legtöbb csoportba be tudj lépni. Lépj be a fiókodba, és a Discord-tól kapott email-ben kattints a Verify Email gombra, és oldd meg a robot-tesztet!


2. Töltsd le a megfelelő klienst:

Az asztali program azért jobb, mint a mobilos, vagy a közvetlenül böngészőben futó verzió, mert a zajszűrés abban működik a legjobban. Még akkor sem fogsz visszhangozni, ha hangszórón hallgatod a játékot és a többieket. Ha mégis a böngészőben használnád, az oldalnak engedélyezni kell a mikrofonhasználatot.


3. Csatlakozz egy csoporthoz:

 • https://discord.gg/vSuAHBN

A wines programban, a bal oldali oszlopban található egy + gomb, ott tudod megadni a fenti linkek egyikét a Join megnyomása után. A mobilos verzióknál ezt a menüben találod. Az is elég, ha csak a link végén lévő kódot adod meg:


A csatlakozás után a közös szöveges chat csatornán találod magad. Ahhoz, hogy a hangalapú kommunikáció is működjön, be kell lépni valamelyik hangcsatornára egy szimpla kattintással, és máris hallod a többieket. A program beállításait a wines programban bal alul, a neved mellett találod, ahogy a mikrofon, vagy a többiek hangját letiltó gombokat is. Ott tudod átállítani azt is, hogy a program automatikusan induljon-e a rendszerrel. A további instrukciókat a kitűzött üzenetben (Pinned messages) olvashatod.

 


KKV1 - https://discord.gg/hKUDKh     - 11.A

KKV2 - https://discord.gg/KEWDmC   - 13.C. 

Villany . https://discord.gg/eVSGTR     - 11.V.

ide kell majd kapcsolodni

minden osztalynak hang és chat szobája van oda menjen bele majd


 

 

00243804
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
25
46
93
243445
1598
3861
243804

Your IP: 44.192.94.177
2024-07-24 00:32
giweather joomla moduleBölöni Csaba

Copyright (c) 2020-Bölöni Csaba

lambi64@gmail.com - Telefon: +36 20 432-4-666
Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma.

2370 Dabas, 

József Attila utca 107.